ШАХТА

Бывший судья международной категории ФИФА разбирает ошибки судей 1-го тура УПЛ

Мирослав Ступар розбирає роботу арбітрів в першому турі Премьєр-ліги Украиїни.

«Таврія» — «Зоря». Незадовго до матчу відбулася зміна арбітра: як офіційно повідомляється, в Андрія Кузьміна виникли проблеми зі здоров’ям, і на його місце був призначений Андрій Лисаковський. Не бачу в цьому жодних підводних течій. Це може трапитися з будь-ким. Єдине — в такій ситуації нелегко новопризначеному рефері, який майже не готувався до випробування. Але Лисаковського, хоча й дебютанта в прем’єр-лізі, новачком у суддівському корпусі не назвеш. Він ще з 2006 року працюєmу суддівстві. У цілому, непоганоmвідпрацював, але один епізод залишив без уваги, коли в середині другого тайму грубо зіграв захисник сімферопольців Селіо дос Сантос, якийьзаслуговував на попередження, —коментує відомий фахівець по арбітражу «Українському футболу».

«Металург» Зп — «Іллічівець». Іван Бондар, який дебютував у вищому дивізіоні минулого сезону, добре впорався зі своїми обов’язками, всюди встигав. Але такі матчі не дуже тяжко судити. Чому додав п’ять хвилин до першого тайму? Це — нормальне явище. Мабуть, бачив у цьому необхідність. «Дніпро» — «Арсенал». Також не складний матч для арбітра, оскільки команди не показали високих швидкостей. Єдиний момент, який не помітив Юрій Мосейчук, коли Нікола Калинич відмахнувся та влучив у обличчя Андрію Богданову, відтак мав отримати за це «гірчичник».

«Карпати» — «Ворскла». Найбільш суперечливий момент — падіння в штрафному майданчику Павла Ксьонза. У повторах епізод показали лише зі спини. Але навіть із цього ракурсу видно, що гравець «Карпат» контролював м’яч, випереджав захисника. Так, Ксьонз завалився якось незграбно, але контакт із суперником був, і арбітр Сергій Березка мав усі підстави призначити пенальті. До речі, рефері чомусь ніяк не відреагував і на ситуацію, коли той же Ксьонз грубо збив Пердуту, але залишився непокараним. Жаль. Адже який приклад показують досвідчені арбітри початківцям, якщо не помічають очевидних порушень?

«Динамо» — «Волинь». На 38-й хвилині Олександр Іванов не призначив пенальті у ворота гостей за гру рукою. Ситуація схожа з тією, що сталася в матчі «Севастополь» — «Чорноморець», тільки там пробивали з «другого поверху». У київській зустрічі захисник «Волині» зіграв як голкіпер, перекрив простір рукою, в яку і влучив м’яч. Можливо, Іванов не зовсім бачив цю ситуацію. Тоді повинен був допомогти додатковий асистент арбітра, Костянтин Труханов, який чітко бачив момент, проте промовчав. Епізод із падінням у штрафному майданчику Данило Сілви теж неоднозначний. Бразилець проштовхнув м’яч, зачепився за воротаря і впав. Якби арбітр призначив 11-метровий удар, його рішення можна було би захистити. Але маємо помилки, які вплинули на кінцевий результат. Це, безумовно, не красить суддю. Помилявся також асистент арбітра Андрій Мотика з Тернополя, який не завжди вгадував положення поза грою. Можна констатувати, що «Динамо» втратило очки й через суддівські помилки.

«Севастополь» — «Чорноморець». Євген Арановський, що дивно, не зразу призначив 11-метровий удар, хоча перебував у штрафному майданчику й усе добре бачив. Будемо вважати, що паузу арбітр узяв через швидку динаміку, тож, можливо, він не сконцентрував увагу, куди потрапив м’яч. Це повинні були бачити асистент і додатковий асистент арбітра, але, судячи з картинки, ніхто з них одразу не відреагував на момент. Мені невідомо, хто ж усе-таки підказав Арановському, але цей «хтось» зробив абсолютно правильно. Так, м’яч улучив у руку з короткої відстані. Але це не виправдовує захисника, який, як і в матчі «Динамо» — «Волинь», зіграв наче голкіпер. Ми бачимо, в Європі захисники притискають руки до корпусу, чи взагалі ховають їх за спину.

 

Источник: Footballworld.com.ua.

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML