ШАХТА

Полная цифровая статистика матча Польша - Украина

23.03.2013 16:21

сборная УкраиныАтакуй і пробиває
За весь матч господарі провели куди більше атак. 116 проти 76-ти, тобто на 40 більше. Це досить відчутну перевагу, але є одна істотна обмовка. Українці 14 своїх атакуючих дій завершили ударами, а поляки 16. Тобто наші куди дбайливіше підходили до можливостей пробити, що в результаті і призвело до практично рівній кількості ударів у створ воріт, але ось ефективність у наших куди краще.

Цікавий момент - у поляків по наших воротах били одинадцять чоловік. Всі польові, крім Лукашика і відіграв 18 хвилин Теодорчука. У підопічних Фоменко семеро загрожували воротам Боруца, а основну відповідальність за це взяли на себе Ротань, Гусєв, Ярмоленко і Зозуля.

Сила пасу
Українці за весь матч зробили не так багато передач - всього 401. У «голому цифровому вигляді» це слабкий показник. Але дивимося далі. 24 спроби видати загострюють і гострі передачі. А це вже при будь-якому розкладі загальної кількості пасів серйозна заявка на те, що біля чужих воріт буде спекотно. В активі українців 6 точних загострюють і 5 точних гострих передач (в Ярмоленка 1 +3, у Гармаша 2 +1, у решти не більше однієї), а додамо до цього індивідуальна майстерність тих, хто ці передачі отримав, і розклад на нашу користь тільки радує.

Закрити, коли треба
Виходячи на поле у другому таймі за рахунку 3:1 на свою користь, українці чудово розуміли, що їх чекають масовані атаки господарів. Але жовто-сині зуміли після перерви додати в якості оборонних дій і, фактично, засушити гру.

Це чітко видно, виходячи з наступних даних (після показника йдуть цифри першого і другого таймів відповідно):

удари в створ воріт українців: 5 - 2

фоли українців на своїй половині поля: 14 - 8

виграні єдиноборства: 29 (39%) - 67 (55%)

вдалі верхові дуелі: 14 (33%) - 23 (52%)

Можна з упевненістю сказати, що в перерві команда в загальному і цілому заспокоїлася. Три наших центральних хавбека в буквальному сенсі були в кроці (фолі) від видалення, але в підсумку і вони, і команда в цілому додали в надійності та акуратності. Вельми приємний симптом.

Правий фланг
Зв'язка Ярмоленко-Федецький повністю переграла своїх опонентів. Зовні здавалося, що захисник Дніпра нервував і багато помилявся, але це лише візуальний ефект одного-двох кидаються в очі невдалих дій. Реальність же така, що Федецький був буквально еталон надійності - 79% виграних єдиноборств (у його «колеги» по флангу Беніша 62%), три вдалих відбору з чотирьох спроб, вісім підбирань м'яча, сім перехоплень і всього сім втрат (для флангового захисника це хороший показник, для порівняння Беніш втрачав м'яч 15 разів).

Поляки провели лівим флангом 30 атак, але три лівофлангових гравця (Беніш і Рибус в першому таймі і Косецкі замість Мацея у другому) на всіх зробили аж одну точну передачу у штрафний українців. Мало того, малопродуктивні тріо поляків лише раз намагалося серйозно загострити атаку, але й то невдало.А Федецький сам зробив більше точних гострих передач, ніж його опоненти разом узяті. Додайте сюди шість спроб Ярмоленко загострити ситуацію і отримаємо тотальний перевагу і в обороні, і в атаці.

Надійна гра Федецького дозволила дуже продуктивно попрацювати попереду Ярмоленко. Андрій взяв участь в 42-х атаках жовто-синіх (більше всіх в команді), видав три точні гострі передачі (одна з них стала гольовою), забив гол, шість разів прострілював в штрафну суперника і віддав 20 точних конструктивних пасів (більше тільки Ротань ).

Анатолий ТимощукПродуктивна третину Тимощука
Найдосвідченіший гравець збірної України вийшов на поле лише на 33 хвилини, але значно додав у надійності командним діям. Зовні гра Анатолія була непомітною, його традиційно слабка націленість на атаку знову стала приводом для глузувань ряду «серйозних фахівців» з числа інтернет-коментуючих, але своє завдання хавбек Баварії виконав на відмінно. Навіть візуально він заспокоїв центральних хавбеків, а що вже говорити про цифри! 100% надійності оборонних ТТД, 100% виграних єдиноборств, жодної помилки в обводке (одна вдала), відборах, п'ять підбирань, п'ять перехоплень, п'ять оволодівання, точна загострює передача і жодної втрати на своїй половині поля. Хороша заміна, що й казати.

В МІНУС

Шлюб, шлюб, шлюб
Не рахуючи явних і видимих помилок, які добре запам'яталися журналістам і вболівальникам, слід звернути увагу на велику кількість браку в діях наших хлопців.

Якщо брати абсолютні цифри, то 33% невдалих дій - це багато. Фактично, жоден гравець з тих, хто вийшов у стартовому складі, не був зразком надійності, якщо говорити про роботу як на атаку, так і на оборону. 23% неточних передач - це багато, 17 пропущених точних передач у свій штрафний - це багато, 48% невдалих обводок - це багато, 43% помилок у відборі - це теж багато.

Практично за всіма показниками є в чому додавати. Звичайно, можна бути впевненим, що в матчі проти Молдови та особиста, і командна статистика буде підтягнута, але попереду адже ще Англія, Чорногорія, та й та ж Польща. Загалом, є над чим працювати.

Боріться і поборете
Високий відсоток виграних єдиноборств завжди був візитною карткою наших провідних команд. А для збірної, де немає бразильців, хорватів, аргентинців та інших майстрів витонченої атакуючої гри, вміння видряпати м'яч, максимально надійно перекрити кисень супернику і зовсім повинен стати основою командою гри. Але у випадку варшавської битви констатуємо факти - ми боротьбу програли. Нехай зовсім небагато (125 проти 114), але програли. А це нехороший сигнал.

Той же Хачеріді, який в чемпіонаті України в середньому виграє 85-90% боротьби, в Польщі примудрився програти 52% єдиноборств. Десь на цьому ж рівні відборолись центральні півзахисники (за винятком Тимощука), багато боротьби програли в передній лінії.

Але якщо у випадку з атакою це нормальне явище, тим більше, що два найважливіших єдиноборства (у другому і третьому голі) виграли, то для оборони рано чи пізно подібні справи закінчаться неприємностями.

Руслан РотаньНервозність Ротаня
Руслан один з найдосвідченіших гравців нашої команди, капітан і той, хто за своїм статусом має вести збірну за собою. Але у варшавському поєдинку Ротань явно не виглядав зразком надійності. Вже на 16-й хвилині хавбек Дніпра отримав попередження, а після цього п'ять разів порушував правила. Якби арбітр з Чехії був дуже принциповим і допитливим, то закінчили б наші вдесятьох уже перший тайм.

Додамо до цього 14 програних дуелей з 27-ми, чотири втрати на своїй половині поля і отримаємо не саму приємну картину. Зрозуміло, що в грі Руслана був і ряд позитивних моментів (два удари в створ воріт, чотири відбору, п'ять перехоплень, точність в передачах і т.д.), але як для потенційного лідера середньої лінії поля - занадто багато негативу.

 

Источник: Сергій Петрушкин, Football.ua, Статистичні дані надані компанією InstatFootball

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML