ШАХТА

Вячеслав Шевчук: "Наша молодежная академия - одна из лучших в мире"

10.07.2012 14:34

Вячеслав Шевчук:

Лівий захисник «Шахтаря» не зіграв на Євро-2012 жодної хвилини, тож, мабуть, його прагнення якнайкраще проявитися на клубному рівні зашкалює.

Зрештою, якщо Мірча Луческу довірить Шевчуку місце у старті в матчі за Суперкубок, навряд чи він зіпсує кашу: принаймні минулого сезону В’ячеслав був одним із найкращих в Україні на своїй позиції.

Вячеслав Шевчук

«Форму підтримував щодня»

- Літо поки дуже насичене на події. Відповідно на відпустку було відведено дуже мало часу. Як провели ці дні?

На відпочинок мав приблизно десять днів. У принципі, нічого екзотичного не вигадував, просто відпочив. Опісля приїхав до Швейцарії на останні три дні підготовчого збору. Там, ясна річ, також не сидів склавши руки, адже довелося зіграти у трьох спарингах.

Тепер, по приїзді, вже готуємося безпосередньо до Суперкубка на клубній базі (розмова відбулася у понеділок, 9 липня. -  Ю.О.).

- Ігровий тонус, як розумію, не втратили?

Справа у іншому. Форму довелося підтримувати щодня й під час відпустки. Адже, враховуючи її короткочасність, фізичні кондиції втрачати не можна було ні в якому разі. Інакше довелось би довго-довго наздоганяти.

- Все ж програма підготовки для тих, хто приїхав із збірних, відрізнялася доволі суттєво…

- За ці три дні Містер дав велике навантаження, спеціально для новоприбулих. Адже потрібно було у справі пересвідчитися, хто в якому стані перебуває, що з гравцями зробили тренери збірних та відпустка (сміється). Тому першого дня було два тренування.

Наступного — тренування та один тайм контрольної зустрічі (проти «Туну». -  Ю.О.). А третього дня кожен грав по дев’яносто хвилин. Хтось в одній зустрічі, комусь Містер це задоволення розтягнув на два поєдинки (4 липня «Шахтар» зіграв проти швейцарських «Івердон Спорт» і «Янг Бойз». -  Ю.О.).

- Мірча Луческу каже, що підготовчий період збірників триватиме й надалі. У чому це виявлятиметься?

Хоча б у додаткових тренуваннях. От, до речі, у неділю якраз такі й були для тих, хто менше брав участь у тренувальному процесі. Врешті, така практика триватиме доти, доки Містер не підведе всіх під спільний знаменник.

- Та все ж, поки збірники були у роз’їздах, непогано проявила себе молодь…

Вважаю, що у нас, в Україні, обдарована зміна. Особливо в «Шахтарі», де функціонує одна з найкращих академій у світі. Врешті, такому прогресу не здивований. Ми багато разів грали і з дублем, і з молодіжкою. Загалом вважаю, що у резерві чимало футболістів з величезною перспективою. І варто працювати, а не розповідати всім, що таких немає.

- А «шефство» над кимось із перспективних не плануєте взяти?

Та ні (усміхається). Цим повинні займатися їхні профільні тренери. Звісно, в разі необхідності, всім підкажу та допоможу.

«Шансів вийти на поле - мало»

- В’ячеславе, у матчі за Суперкубок ми вже побачимо саме той «Шахтар», який буде впродовж сезону, чи він ще не на сто відсотків готовий?

Можу будь-що говорити, але все покаже гра. Вона є прем’єрною у цьому сезоні. Пауза тривала майже два місяці. Тому щось конкретизувати не хочу. Наш наставник Мірча Луческу зробить усе, щоб команда змогла перемогти.

- У вас поки один новачок - Марко Девич. Розкажете про його перспективи?

Варто сказати, що гра «Шахтаря» побудована у жорстких рамках. Тому отак ось одразу влитися в основу дуже непросто. І хоча Марко досвідчений футболіст, та йому все ж знадобиться час на адаптацію.

Адже стиль гри «Шахтаря» вже давно поставлений. Це стосується не лише Девича. Кожному новому виконавцеві перш за все треба навчитися поважати командний стиль, налаштуватися на нього.

- Володимир П’ятенко казав, що «гірники» вже перенасичені трофеями, тож у «Металурга» буде вищий рівень мотивації…

Я розумію тренера, коли той передовсім веде мову про мотивацію «Шахтаря»: це - нормально, адже ми - суперклуб. Тим більше, коли на кону трофей. Але нас Луческу тримає у постійній напрузі. Й ніколи не дає команді розслабитися. Тому вважаю, що слова П’ятенка не мають під собою логічного ґрунту. Прагнемо завоювати трофей. Яка ще потрібна мотивація?

- Як вам суперник у його нинішньому стані?

Звісно, знайомі з цією командою, її малюнком гри. Все ж з одного міста походимо. Поки підготовка до зустрічі - це перегляд матчів «Металурга». А вже тренер роздасть інструкції, як діяти в конкретній ситуації.

- Згадаємо фінал Кубка. Хоча ви в тій зустрічі й не брали участі, проте вона виявилася для «гірників» непростою…

-Так, у Києві на «Олімпійському» було складно. Проте в першому таймі у нас було десь моментів зо п’ять стовідсоткових, а у суперника - жодного, без ударів по воротах. Реалізували би ми їх, і гра би тоді скінчилася. Після перерви ж усе змінилося, й у цьому, не приховуватиму, наша провина. Адже занадто розслабилися.

- Які шанси побачити В’ячеслава Шевчука на полі стадіону «Авангард» у битві за трофей?

Враховуючи, що збори я пройшов не в повному обсязі, то не дуже великі. Адже в «Шахтарі» майже тридцять виконавців, тому всім їм місця на полі немає. Від себе скажу, що зроблю все можливе, щоб підійти до зустрічі у найкращому стані.

 

Источник: «Український футбол»

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML