ШАХТА

"Карпаты": ФФУ пробует найти "расизм" на матче "Карпаты" – "Таврия"

"Карпати": ФФУ намагається знайти "расизм" на матчі "Карпати" – "Таврія"

1 жовтня 2013 року ФК «Карпати» отримав Ухвалу Голови КДК ФФУ пана Морозова Р.С. про відкриття дисциплінарного провадження по факту «використання піротехнічного засобу вболівальниками команди «Карпати» Львів на стадіоні «Україна» м.Львів 29.09.2013 року під час матчу «Карпати» Львів – «Таврія» Сімферополь».

Що й казати – що було, то було, заперечувати чи оскаржувати тут нічого. Однак, скориставшись своїм формальним процедурним правом, ФК «Карпати» запросив для ознайомлення Рапорт делегата ФФУ пана Вадима Ґольдіна. У ньому ми побачили запис, що відображає дійсний факт – «на 76 хв. вболівальники ФК «Карпати» (сектори 15 та 16) один раз використали піротехнічний засіб з шумовим ефектом».

Однак далеко не цей запис привернув нашу увагу у Рапорті. У пункті 4. «Прояви расизму, банери, вигуки» пан Ґольдін намалював жирний чорний квадрат – ТАК.

На жаль, структура Рапорту делегата не передбачає прямого вказання делегатом, що ж саме він вважає «проявами расизму», більш того, делегат навпроти п.12 «Чи буде направлена інформація/фотографії в окремому звіті?» поставив не менш жирний чорний квадрат НІ. Тому нам довелося звернутися до окремого розділу Рапорту, котрий має загальну назву «Короткий зміст інцидентів (факти, ім’я, час, тощо)». Перелік конкретних фактів у ньому такий:

- За 15 хв. до початку матчу в 15 та 16 секторі стадіону вболівальниками ФК «Карпати» було розгорнуто червоно - чорну розтяжку, два червоно-чорних прапори та вивішені портрети Бандери та Шухевича. Демонстрація цих банерів продовжувалася протягом всього матчу.

- На 60 хв. матчу в секторах 15 та 16 було розгорнуто два чорно-червоних прапори.

- В секторі 30 стадіону вболівальниками ФК «Таврія» було розгорнуто два червоно-чорних прапори.

- На 1, 31,33 хв. та 80 хв. вболівальники ФК «Карпати» (сектори 15 та 16) скандували: «Бандера, Шухевич – Герої України!».

- На 16 хв. вболівальники ФК «Карпати» та вболівальники ФК «Таврія» скандували «Свободу чесним – свободу Павліченкам».

- На 40 хв. вболівальниками ФК «Карпати» (сектори 15 та 16) було розгорнуто два банери з фотографіями Марко Девіча та Едмара Галовського (футболісти ФК «Металіст») з написом «СТОП».

- На 76 хв. вболівальники ФК «Карпати» (сектори 15 та 16) один раз використали піротехнічний засіб з шумовим ефектом.

Розбираючись з цим переліком, одразу відкинемо з нього згадку про використання піротехнічного засобу. Не міг протрактувати пан Ґольдін як «прояви расизму» і скандування «Свободу чесним – свободу Павліченкам», бо в протилежному випадку добра половина матчів української Прем’єр ліги уже б проводилась «за зачиненими дверима».

Окремих міркувань потребувала оцінка інциденту на 40 хв. Зрозуміло, що у такій спосіб активні вболівальники продемонстрували своє ставлення до принципів потрапляння до Національної збірної, до питань натуралізації легіонерів в українському чемпіонаті. Конструктивна позиція нашого клубу стосовно комплектування Національної та збірних команд України найкраще засвідчується нашою гордістю за те, що під час поточної перерви у Чемпіонаті України у зв’язку з офіційними датами міжнародних матчів ФІФА ФК «Карпати» скерував 11 своїх гравців (з яких 8 – вихованці шкільництва клубу) до різних команд. Водночас ми однозначно вважаємо, що для демонстрації своєї позиції щодо натуралізації гравців для збірних команд уболівальники вибрали далеко не відповідні приклади, і особливо із зрозумілих причин це стосується Едмара. Втім, позицію щодо натуралізації, котра є предметом дискусій на різних рівнях шанованими членами нашої футбольної спільноти – навряд чи можна назвати «проявом расизму». Тим більше – стосовно Марко Девіча.

Що ж тоді залишається? Та власне – лише червоно-чорні прапори та провідники національно-визвольних змагань України.

Не маючи ані найменшого бажання торкатися теми, що нею лихоманило нашу країну останнім часом, зазначимо єдине: навіть попри те, що ФАРЕ з абсолютно незрозумілих та безпідставних упереджених мотивів включила до своїх методичних матеріалів червоно-чорні прапори та зображення провідників національно-визвольних змагань України, та присутність їх на трибунах на матчі Україна – Сан-Марино, у звіті ФАРЕ до ФІФА стосовно цього матчу про них НЕ ЙДЕТЬСЯ. Натомість їх скрупульозно рахує на трибунах делегат ФФУ.

Рахує не випадково – адже ж не випадково серед усіх делегатів, котрі працюють для ФФУ, на львівський матч було призначено штатного працівника ФФУ з найвищим можливим статусом – заступника голови Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань? Безперечно, пан Ґольдін – професіонал високого рівня та відомий, як педантична особа, але не менш безперечно, що саме він, в силу формального посадового статусу, найкраще серед інших делегатів надається для виконання політики ФФУ. Чи слід нагадувати, що у минулому чемпіонаті «Карпати» зіграли матч при порожніх трибунах саме в результаті його ж рапорту делегата матчу?

І тут у нас є ряд запитань до ФФУ. Як громадська організація, що діє в Україні, ФФУ повинна діяти в рамках чинного державного законодавства (та, до речі, відстоювати пріоритетність його застосування в Україні перед міжнародними футбольними інституціями). І чи не забагато беруть на себе окремі її представники, намагаючись оголосити «проявами расизму» символіку та провідників організацій, котрі офіційно визнані борцями за Незалежність України Указом Президента України від 28 січня 2010 року?

Чи уявляють собі окремі товариші, що, наприклад, в Італії делегат матчу оголосить «проявом расизму» повсюдно використовуване на трибунах стадіонів зображення Джузеппе Ґарібальді, попри те, що під час воєн за об’єднання Італії він здобув чимало перемог над французькими військовими частинами, а пізніше керував і французькими підрозділами проти німців у франко-пруській війні 1870 року? Чи може польський делегат оголосить «расистом» уболівальника, що демонструватиме Юзефа Пілсудського? Іспанський – за генерала Франко?

А може українському уболівальнику заборонено під загрозою звинувачень у расизмі демонструвати на трибунах також, наприклад, князя Святослава, гетьманів Богдана Хмельницького чи Івана Мазепу, Тараса Шевченка?

І чому жодних запитань до сьогодні не виникає у ФФУ стосовно масових антиукраїнських проявів на трибунах стадіонів. На «Донбас-Арені» багатотисячний люд без жодних записів у рапорті делегата може скандувати «Дави хохлов», у Одесі «не помічаються» імперські стяги імператриці Катерини, що знищила Запорізьку Січ, у інших містах - прапори неіснуючої сьогодні окупаційної радянської імперії чи сусідньої держави. Нарешті, ані пари з уст у нашій Федерації стосовно появи на стадіонах уболівальників у футболках з комуністичною символікою, режиму, який, насправді, системно винищив українців не до порівняння більше, аніж нацистський.

От і виходить – що замість патріотизму, державного мислення у громадській організації, що представляє Україну на міжнародному рівні, там панує відверте чорносотенство...

А, може, у такий спосіб, переслідуванням своїх патріотично налаштованих громадян, ФФУ хоче прозвітувати перед ФІФА про бурхливу діяльність по «викоріненню расизму» у Львові?

Найтрагічніше ж у цьому сюрреалістичному театрі абсурду те, що от за такими антиукраїнськими за своєю суттю доносами дисциплінарні органи Федерації потім не моргнувши оком заберуть у клубу право на підтримку глядачів в офіційних матчах. ФК «Карпати» закликає футбольну спільноту по достоїнству оцінити вільну творчість та політ фантазії офіційних представників організації, що, за її ж Статутом, «має на меті сприяти консолідації громадян».

ФК «Карпати» безумовно і однозначно засуджує будь-які прояви расизму на трибунах стадіонів. Однак, коли словом «расизм» певні особи називають прояви патріотизму, пошани своєї історії, на такі речі наш клуб очі закривати не буде, адже це нечесно і непорядно щодо наших вболівальників, яким прагнуть навісити «чорні мітки».

А наразі мусимо подякувати усім причетним за ненавмисну, а таки консолідацію громадян України. Пан Ґольдін сам зафіксував, що під час матчу «Карпати» – «Таврія» червоно-чорні прапори було розгорнуто і уболівальниками команди гостей. Щоправда, насправді їх було не два, а три, з яких один стаціонарний, про що з повагою до сімферополян і сповіщаємо...

 

Источник: footboom.com

 

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML