ШАХТА

"Мандрівні" аристократи, з яких усе й почалося

17.05.2019 18:55

"Мандрівні" аристократи, з яких усе й почалося

18 травня, на «Wembley», відбудеться фінал найстарішого кубкового клубного турніру у світі. Зустрічатимуться «Manchester City» та «Watford». «Містяни» мають великі шанси здобути трофей в шосте у своїй історії. Натомість «Шершні» лише раз доходили до фіналу, поступившись там «Евертону» 2-0, але було це ще у 1984 році.

За май же 150 літню історію цей турнір подарував багато цікавих матчів, несподіваних результатів, та неймовірних фіналів. Але мене зацікавило інше, хто був тим перший переможцем, з якого і почалася історія? Хто, так би мовити, торував шлях усім іншим, започаткувавши турнір? І, до свого подиву, я знайшов відповіді на ці питання.

ВСЕ ПОЧАЛОСЯ У ЛОНДОНІ

Усі ми добре знаємо про такі футбольні клуби з Лондону як: «Arsenal», «Chelsea», «Tottenham Hotspur», «West Ham United», «Fulham». Є менш відомі – «Millwall», «AFC Wimbledon», «Charlton Athletic». З певних причин, про них ми чули менше. Але принаймні чули.

Інша справа «Wanderers Football Club» - нині майже нікому не відомий футбольний клуб, який, натомість, має 5 перемог у Кубку Англії. Цей лондонський колектив до всього є ще й першим володарем трофею. Перемоги свої здобував з 1872 по 1878, і робив це тричі поспіль. За всю історію Кубку Англії, таке вдалося повторити лише «Blackburn Rovers», у не менш далеких 1884-86 роках.

«МАНДРІВНИКИ» З ПІВДЕННОГО БЕРЕГА ТЕМЗИ

«Wanderers FC» – футбольний клуб з Лондона, який засновано у 1859 (цього року їм виповнюється, уявіть, 160!!!). Цікавий факт: свій перший матч проти «Crystal Palace» команда провела маючи на полі не 11 футболістів, а 15. Це було обумовлено тим, що уніфікованих і загальноприйнятих правил футболу у той час просто не існувало! Їх саме створювали. «Мандрівники» (а саме так перекладається назва клубу) зробили важливий внесок у розвиток футболу Англії, та й світу в цілому. Саме за ініціативи засновника клубу Чарльза Алкока (Charles William Alcock), й було створено Кубок Англії. Сьогодні вже всі сприймають як належне, що у футбольному чемпіонаті будь якої країни світу є Ліга та Кубок. А тоді, в далекому 1872 було проведено перший розіграш Кубку Англійської Футбольної Асоціації (така є повна назва турніру). «Wanderers» стали фіналістами та володарями трофею.

"Мандрівні" аристократи, з яких усе й почалося - изображение 3 "Мандрівні" аристократи, з яких усе й почалося - изображение 4
Charles William Alcock
2 December 1842 – 26 February 1907

Першими футболістами, які грали у фіналі, були представники найвищого прошарку населення тодішньої Англії – аристократи (подекуди середній клас). Адже лише вони мали фінансову можливість придбати футболки свого клубу та інше необхідне спорядження для гри. Щодо назви «мандрівники», то з’явилась вона тому, що в команди не було власного стадіону, чи хоча б якогось постійного місця проведення матчів. До речі найчастіше команда грала на південному березі Темзи, або на легкоатлетичному стадіоні «Lillie Bridge Grounds». Пізніше, саме поряд з цим місцем, було збудовано добре всім відому арену футбольного клубу «Chelsea» - «Stamford Bridge».

РОЗФОРМУВАННЯ КЛУБУ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ЧЕРЕЗ 120 РОКІВ

Тріумф був нетривалим. Після серії невдалих поєдинків і стрімкого розвитку футболу в інших містах Англії, «Wanderers» почали поступово котитися до низу. В минулому залишилися й успіхи у Кубку, (надалі команда була не в змозі подолати навіть першого раунду турніру). Ряд ключових гравців обрали клуби, які виступали успішніше. У підсумку керівництвом було прийнято рішення про вихід з Футбольної Асоціації. До 1887 року «Wanderers» ще проводили принаймні один матч на рік (на Різдво), проти школи Harrow, а згодом й взагалі зникли з карти футбольних клубів Великої Британії на довгих 120 років.

"Мандрівні" аристократи, з яких усе й почалося - изображение 5
Harrow scholl ground

Лише у 2009 році, у Лондоні було засновано «реформований» клуб. Він був затверджений і визнаний, як нащадок славнозвісного «Wanderers Football Club» - п’ятиразового володаря Кубка Англії.

ПОВЕРЕНЕННЯ В АНГЛІЙСЬКИЙ ФУТБОЛ. НАДІЇ НА ВЛАСНИЙ СТАДІОН

Звісно, зараз мова не йде про якісь серйозні фінансові вливання. У клубу немає заможних спонсорів, чи власника у вигляді арабського шейха. Тому наразі клуб знаходиться у Surrey South Eastern Combination (Junior Division One) - це 14-й за ліком дивізіон у системі ліг англійського футболу. У цій лізі грає 11 клубів включно з «Wanderers». З 2018 року клуб успішно проводить кампанію по залученню коштів людей (пожертви), для цього в мережі створено спеціальний майданчик. Перша мета - зібрати понад 10 000 £ на розвиток та розбудову інфраструктури ігрового поля школи монастиря «Virgo Fedelix». У планах, з початку сезону 2019 року, використовувати спортивну частину території як в інтересах школи, так і як дім для футбольного клубу. Амбітні плани команда перед собою не ставить, до всього підходять поступово.

"Мандрівні" аристократи, з яких усе й почалося - изображение 8
Virgo Fidelis Convent Senior School

ВЕЛИКЕ МИНУЛЕ – ЦІКАВЕ МАЙБУТНЄ

На сайті «Wanderers» у розділі PLAY розмішена, як на мене, цікава інформація яку важко собі уявити десь, окрім Англії. Там вказано буквально наступне: «Склад команди на 2018-19 рік було сформовано, але вільною є позиція лівого півзахисника і нападника. Аби приєднатися, зв’яжіться з головним тренером команди – Joe Poxon, щоб домовитися, коли ви зможете прийти на тренування. Передсезонний тренінг – о 7-й вечора щовівторка у Tooting Bec Common, Balham (безкоштовно). Тренування під час сезону – о 19:30, по четвергах в школі Elmgreen, Tulse Hill (£ 5). Домашні матчі — о 13 годині, щосуботи у школі Virgo Fedelix, Upper Norwood (£ 10). Плата за приєднання до команди - £ 50, у яку включено ігрову футболку з номером і прізвищем, шорти та гетри, а також страхування від травм. Також, це надає вам право на членство у WFC, тобто ви можете брати участь у матчах, розвитку клубу та відвідуванні різних заходів, а також ви будете залучені до комерційного партнерства».

Також на сайті можна замовити клубну атрибутику і долучитися до створення історичної ігрової форми на честь 160 річниці з дня заснування. Існує і жіноча однойменна футбольна команда. Мова про клуб з 14-го дивізіону! Як на мене – це фантастика.

Ось такий він, англійський футбол. Цим хлопцям можна побажати успіхів у підкоренні «великої англійської піраміди». І не дивлячись на скромність спортивних результатів, традиції та історія в Англії займають, як бачимо, не останнє місце. Дуже показовим, у цьому відношенні, є приклад саме «мандрівників». Адже навіть через 150 років футбольний клуб, що має 5 перемог у Кубку Англії, але не має ані власного стадіону, ані спортивної бази та багатомільйонного бюджету, може існувати, а головне грати у таку прекрасну гру як футбол!

Источник

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML