ШАХТА

Юрий Вирт: «Хочу, чтобы "Шахтер" играл в ЛЧ на Арене Львов»

02.07.2014 19:46

Юрий Вирт: «Хочу, чтобы Шахтер играл в ЛЧ на Арене Львов»

- Юрiю, чи пiдтримуєте ви остаточне рiшення провести чемпiонат з 14-ти команд?
- Так, це рiшення цiлком адекватне. На мою думку, не варто було штучно назбирувати 16 команд, спроможнiсть яких не вiдповiдає рiвню Прем'єр-лiги. Тому в ситуацiї, що склалася, 14 команд виглядає цiлком логiчно. Головне, щоб цi клуби не створювали форс-мажорiв i щоб не знiмалися зi змагань посерединi чемпiонату. Спiлкуюся з представниками багатьох клубiв, не всi ще погасили заборгованiсть перед футболiстами. У такiй ситуацiй не варто залучати команди, якi не гарантують проходження дистанцiї вiд А до Я. З усiєю поваги до чернiгiвської «Десни» чи до «Сталi», цi клуби не змогли би конкурувати з клубами українського елiтного дивiзiону. Вони не мають належної iнфраструктури i вiдповiдної фiнансового забезпечення.

- Як тодi пояснити рiшення власникiв клубiв, якi 12-го червня проголосували за чемпiонат iз 16-ти клубiв? Невже власники клубiв не знали реальний стан речей у футболi?
- Власники клубiв щиро хотiли виступати в першостi iз 16-ти команд. Цю iнiцiативу пiдтримували й тренери, якi хочуть провести якнайбiльше iгор. Та треба дивитися реально на речi, що вiдбуваються у нашiй державi. Я вважаю, що треба цiнувати навiть те, що маємо 14 команд. Могло б бути значно менше з огляду на ситуацiю, що склалася.

- Деякi уболiвальники наївно радять босам клубiв скинутися i таки допомогти ще двом командам, щоб було 16 колективiв у чемпiонатi. Це реально? Адже нашi багатiї можуть все...
- Власники клубiв справдi можуть зiбрати грошi i пiдтримати фiнансово бiднiшi команди. Таким чином вони збережуть дотеперiшнiй формат змагань. Та чи виграє вiд цього чемпiонат? Навряд чи. Бо ж першiсть втратить свою природнiсть i буде штучною. Я за 14 команд. Але щоб це число було тимчасовим i наступного року вiтчизняна першiсть повернулася до змагань з участю 16 клубiв.

- У 2000 i 2002 роках чемпiонат України проводився з участю 14 команд, i вам також довелося брати в ньому участь. Якi недолiки мають такi короткi футбольнi перегони?
- Повiрте, нiчого страшного не було. Ми просто зiграли на чотири гри менше у сезонi. Це невелика бiда. Треба просто пережити цей кривавий рiк i скоротити футбольний чемпiонат. На мою думку, слiд завершити перше коло не в груднi, а в другiй половинi листопада. А друге коло варто починати не першого березня, а на два тижнi пiзнiше, щоб ми не були заручниками негоди i щоб футбол вiдбувався на добротних полях. I в скороченнi чемпiонату ми навiть отримаємо плюси.

- Погодьтеся, що футболiсти не у захватi вiд скорочення числа команд, адже вони матимуть менше iгрової практики i, зрештою, менше зароблять премiальних...
- Так, але в перiод, коли в країнi гинуть люди, футболiсти також повиннi хоч чимось пожертвувати. Нiчого страшного не вiдбудеться, якщо вони не зароблять премiальних за чотири матчi, якi не вiдбудуться.

- Як ви загалом уявляєте чемпiонат України з огляду на неспокiй на сходi нашої країни?
- Зрозумiло, що п'ять команд не гратимуть домашнiх матчiв у рiдних стiнах: донецькi «Шахтар», Металург» та «Олiмпiк», а також луганська «Зоря» та марiупольський «Iллiчiвець». Я нинi в Донецьку i не уявляю, що до 26-го липня тут настане мир. Уболiвальникам п'ятьох клубiв доведеться пожити без футболу. А от такi мiста як Київ чи Львiв, навпаки, матимуть бiльше футболу, бо деякi клуби iз схiдних мiст проводитимуть домашнi матчi в мiстах, де панує спокiй.

- Ви нинi в Донецьку. Як часто буває страшно за своє життя?
- Звiсно, що буває страшно i неприємно. Час вiд часу чуємо пострiли, i вони оптимiзму не вселяють. А одного разу я опинився лише за якихось 50 метрiв вiд перестрiлки. Зрозумiло, що було лячно. На кожному кроцi бачимо блок-пости. Ситуацiя неприємна.

- Усе йде до того, що Донецьк не побачить цьогорiч матчiв Лiги чемпiонiв. Як ви ставитеся до чуток про те, що «Шахтар» домашнi єврокубковi поєдинки проведе в Туреччинi або в Румунiї?
- Нi, я хочу, щоб «Шахтар» грав в Українi. А якщо конкретнiше, то на «Аренi-Львiв». I я певен, що львiв'яни заповнили б стадiон i забезпечили б пiдтримку «Шахтарю». «Шахтарем» керують розумнi менеджери, якi розглянуть варiант зi Львовом.

- Ви впевненi, що всi легiонери  «Шахтаря» повернуться до табору Мiрчi Луческу?
- Зрозумiло, що футболiсти тримають руку на пульсi подiй, вони знають, що вiдбувається на Донбасi i повертатися туди не хочуть. Та коли їх запевнять, що вони не гратимуть у Донецьку, то, можливо, нiхто не захоче тiкати. Принаймнi я на це сподiваюсь.

Источник: Футбол 24

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML