ШАХТА

Сергей Ковалец сравнил "Шахтер" и "Динамо" между собой

04.08.2013 12:44
Експерт, головний тренер молодіжної збірної України Сергій Ковалець спробував спрогнозувати склад у "Шахтаря" та "Динамо", а також оцінити, на якій позиції кожен із суперників матиме перевагу.

ВОРОТАРІ

П’ятов - 50%
VS
Коваль - 50%

"Обидва голкіпери - гравці національної збірної України, майстри високого рівня. Узагалі, останній рубіж (що в "Динамо", що у "Шахтарі") вкомплектований дуже добре, тому наставникам команд немає про що хвилюватися. Уважаю, на цій позиції жодна з команд перевагу не матиме. Отож, рівновага".

ЗАХИСТ

Центральні захисники

Ракицький, Кучер - 55%
VS
Хачериді, Віда (Селін) - 45%

"Ракицький та Кучер - це зіграна пара цент­ральних захисників, які не один рік виступають пліч-о-пліч у донецькому "Шахтарі". Мають досвід виступів і в національній збірній, і в Лізі чемпіонів. Мені, здається, ця зв’язка все ж досвідченіша та зіграніша, ніж Хачериді з Відою. Адже хорватський оборонець тільки взимку прийшов у "Динамо", десь, можливо, не до кінця розуміє філософію команди, тим паче, його ж і праворуч часто використовували. Наразі Віда не завжди виглядає впевнено. На тлі Домагоя вигідно виокремлюється Хачериді. Останнім часом Євген демонструє пристойний рівень футболу, надійно граючи в обороні. Але, якщо брати двох центральних захисників Києва та Донецька, віддам перевагу "гірникам" - 55% на 45%".

Флангові захисники
В. Шевчук - 50%
VS
Данило Сілва - 50%

"Щодо В’ячеслава, то це - досвідчений гравець, виконує великий обсяг роботи, часто підключається до атакувальних дій команди. У "Шахтарі" лінія захисту складається переважно з українських футболістів, які доб­ре розуміють один одного. Шевчука вважаю надійним гравцем, який (за умови, що все буде гаразд із здоров’ям) обов’язково гратиме у стартовому складі. Протистояти "гірнику" на фланзі найімовірніше буде бразилець Данило Сілва. Захисник киян - гравець мобільний, багато підключається до атаки. Розцінюю позиції як рівні - 50% на 50%".

Срна - 55%
VS
Тремулінас або Селін - 45%

"Звичайно, Срна гравець із великим досвідом, є капітаном збірної Хорватії, донецького "Шахтаря", виконує великий обсяг роботи, й не тільки в захисті. Грає, що називається, від прапорця до прапорця, віддає багато голевих передач. Узагалі дуже сильний гравець, лідер сьогоднішньої донецької команди. Якщо, приміром, взяти Тремулінаса, то в нього присутнє велике бажання грати, він добре мотивований, хоче якомога краще проявити себе в новому колективі. Бенуа грає у сучасний футбол, багато часу проводить у атаці, що ми могли побачити в матчі із "Севастополем". Переконаний, Срна і Тремулінас будуть часто стреміти вперед. Через те, що Даріо вже давно грає за Донецьк, перевагу віддам саме йому. У процентному відношенні це виглядатиме, як 55% на 45%".

ПІВЗАХИСТ

Опорні півзахисники
Тейшейра, Хюбшман - 50%
VS
Велозу, Аруна - 50%

"Думаю, що в даному випадку пари рівні. Хоча в опорній зоні в "Динамо" грають досвідченіші гравці, які давно виступають на позиції руйнівника атак, якщо порівнювати, скажімо, з Тейшейрою. Для бразильця ж позиція - нова, раніше, як ми пам’ятаємо, він грав лівого атакувального півзахисника, наразі Луческу перевів його на місце Фернандіньо. Гадаю, цей захід вимушений, поки травмований Фернандо. Але поряд із Алексом виступає котрий рік Томаш Хюбшман. Він і в збірній Чехії є гравцем основного складу, виконує переважно чорнову роботу, тож маю сказати, справляється з нею доволі непогано. Якщо би не травмувався Гармаш, перевага була, звісно, на боці киян. Денис став основним гравцем столичного клубу, без якого тяжко уявити центральну вісь команди. Він і руйнівник, і креативщик, хлопець, якому до снаги багато чого на футбольному полі. А за його відсутності перевагу нелегко комусь віддати. Отже, 50% на 50%".
Флангові півзахисники

Коста - 50%
VS
Ярмоленко - 50%

"У цьому матчі кожна позиція дуже цікава в плані видовищності для вболівальників, але пара Ярмоленко - Коста з-поміж інших, звісно, виокремлюється. На одному фланзі протистоятимуть один одному два найкреативніші гравці у своїх командах, які самотужки можуть вирішити долю матчу. Коста і Ярмоленко - гравці дуже обдаровані, талановиті, володіють фантастичною технікою, обіграти кількох опонентів на невеликому клаптику поля для них не складає великих труднощів. Думаю, що саме від цих футболістів варто чекати найбільшої гостроти. До того ж, киянин і донеччанин упродовж гри часто змінюють фланги, відтак ми можемо побачити не тільки протистояння Ярмоленко - Коста, а й, скажімо, Ярмоленко - Тайсон, Коста - Гусєв. Узагалі боротьба за центр поля точитиметься дуже серйозна. Але, як уже казав, обидва гравці сильні, тому виокремити когось із них мені тяжко. Тому 50% на 50%".

Тайсон - 50%
VS
Ленс, Гусєв - 50%

"Ще одне дуже цікаве протистояння нас чекає на фланзі. Останнім часом Олег Блохін більше довіряє саме новачку команди - Ленсу, Гусєв же більше виходить на заміну. Якщо порівнювати Тайсона й Ленса, то перевагу віддам "гірнику", тому що він більше акліматизований до нашого чемпіонату. Якщо ж брати пару Гусєв - Тайсон, оцінював би їхні шанси, як рівні".
Центральні півзахисники

Фред - 50%
VS
Беланда - 50%

"Фред - це типовий атакувальний півзахисник, який з перших матчів непогано зарекомендував себе. Одразу почав забивати, технічно дуже добре підготовлений. Потроху хлопець звикає до манери гри "Шахтаря", пристосовується до вимог Мірчи Луческу. Беланда щойно приєднався до складу киян, устиг зіграти в двох поєдинках. Оцінюючи матчі, можу сказати, що марокканський легіонер поки що вивчає гру "Динамо", пристосовується до партнерів, але в нього не все виходить. Його адаптація - справа часу. Враховуючи той факт, що обидва гравці - новачки, не хочеться нікому віддавати переваги".

НАПАД

Адріано - 50%
VS
Мбокані - 50%

"Парі нападників також віддам рівновагу. Луїс Адріано давно грає в Україні, ключова фігура в побудовах "Шахтаря". Мбокані з перших турів продемонстрував достоту високий клас, забиваючи в кожному поєдинку. Як не дивно, йому адаптація не знадобилася. Конголезець одразу вписався в малюнок динамівської гри, відтак, переконаний, нічим не поступається своєму опоненту. Даю 50% на 50%".

P. S. "Якщо говорити загально про склад, динамівці, попри те, що поступаються індивідуально, мають певну перевагу над "гірниками". Насамперед, це пов’язано з новачками команд. Наприклад, у "Динамо" прийшли досвідчені гравці, які були на провідних позиціях у своїх клубах. Той же Мбокані, Тремулінас, Ленс - усі вони були лідерами.

А "Шахтар" придбав молодих футболістів: Фернандо та Веллінгтон Нем 1992 року народження, Фред узагалі 1993-го. Феррейра не набагато старший за них. Тобто, в плані футбольної зрілості, динамівці виглядають сильнішими за свого опонента.
Та, не дивлячись на всі вище зазначені розклади, матч між "Шахтарем" і "Динамо", в якому би стані функціональної готовності вони би не перебували, завжди викликатиме підвищений інтерес. Гадаю, вболівальників чекає яскраве видовище, запекла боротьба та бурхливі емоції".

 

 

Источник: Український футбол

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML