ШАХТА

Экс-арбитр ФИФА разбирает судейство 3-го тура УПЛ

Мирослав СТУПАР: «Фол Адриано тянул на красную карточку»Экс-арбитр ФИФА проанализировал работу судейских бригад в матчах минувшего тура чемпионата

«Металіст» - «Іллічівець». Клас арбітра проявляється не в тому, що картку або штрафний дав чи не дав, а якраз у моментах, коли треба витримати паузу та застосувати принцип переваги. На 35-й хвилині матчу Сергій Березка не розібрався в епізоді, коли сам на сам із голкіпером вискочив Давид Таргамадзе, але перед цим у центрі поля Моледо порушив правила щодо Руслана Фоміна, тож арбітр вирішив призначити штрафний. Хоча повинен був дозволити продовжити гру, відтак рахунок міг би стати 1:0 на користь маріупольців.

«Карпати» - «Арсенал». Занадто багато емоцій у футболістів «Карпат» викликало призначення пенальті. Але цілком погоджуюся з Віталієм Годуляном. Захисник не має права так грати. Це не був вихід один на один, незрозуміло, навіщо було на куті штрафної зони стрибати в підкаті, не досягаючи м’яча. Ігор Пластун спочатку зіграв у тулуб, ноги нападника. «Чистий» пенальті. А повтори зайвий раз переконують, що порушення правил мало місце саме в штрафному майданчику.

Додам, що грубий фол щодо Дениса Васіна застосував Олександр Романчук, але чомусь не отримав попередження. Згодом суддя таки покарав Романчука.

«Дніпро» - «Зоря». На мій погляд, у цій зустрічі дуже добре діяв асистент арбітра. Було два спірні питання: щодо другого гола «Зорі» та відміненого взяття воріт «Дніпром». У першому випадку Ігор Чайковський перебував на одній лінії із захисником, і про офсайд не може йти мови. У другому акцентують увагу на Романові Зозулі, але цей гравець не був у положенні поза грою. Натомість Євген Селезньов перебував перед голкіпером і заважав йому, коли Зозуля пробивав по воротах.

Ще хотів би відмітити, що в одному з моментів грубо зіграв Іван Петряк. Фол був між жовтою та червоною карткою. Гравець «Зорі» отримав «гірчичник».

«Металург» Зп - «Волинь». У цьому поєдинку вже на першій хвилині арбітр Сергій Даньковський призначив пенальті, вважаю, абсолютно справедливий, бо захисник Сергій Симінін руками спинив прохід нападника господарів Юрія Штурка. Даньковський правильно вчинив, коли показав і друге попередження Симініну. У нас не тільки капітан, кожен гравець може, як то кажуть, «напихати» судді. Причому, рефері спочатку усно попередив футболіста, але той, очевидно, висловився, як він вихований, і справедливо побачив перед собою «червоне світло». Молодець, Даньковський, постояв за реноме арбітрів! Якби всі так діяли, повага до суддів була би набагато вищою. На полі не повинно бути брутальності, хамовитості та образ.

«Таврія» - «Говерла». Наче легкий матч для суддівства. Але один момент пройшов повз увагу Юрія Можаровського, коли Володимир Лисенко чи Дмитро Трухін (не запам’ятав, хто саме) з району 11-метрової пробивав по воротах, а йому відверто в’їхали в ногу. Майже, як Валєєву. Елементарний пенальті. Проте Можаровський промовчав. У іншому випадку м’яч у штрафній зоні «Таврії» поцілив у руку захиснику, який стелився на газон. Рефері був поруч, і, скоріше за все, правильно вчинив, бо гравець навмисно не грав рукою.

«Шахтар» - «Чорноморець». Грубий фол Луїса Адріано на Ринарові Валєєві в другому таймі тягнув на червону картку, та арбітр Юрій Мосейчук не показав навіть жовтої. Це є відверте порушення рекомендацій ФІФА і УЄФА. Бразилець зробив це навмисно, вдарив у район гомілки, що могло призвести до дуже серйозної травми. Інший суперечливий момент стався перед єдиним голом донеччан. Ні, сам гол не викликає сумнівів, інша річ, що перед цим мав місце явний фол на Олексієві Антонові, якого відверто штовхали у спину, але арбітр не призначив цілком очевидний штрафний.

У кінці першого тайму Рієра з другої спроби намагався поцілити у ворота, а м’яч натрапив на руку захисника. Хотів би наголосити на слові «натрапив», тому арбітр правильно вчинив, що не призначив 11-метровий.

«Динамо» - «Севастополь». Олександр Дердо впевнено провів матч, не розкидався картками. У футболі дозволяється контактна боротьба, тож треба розуміти, коли порушення відбувається в результаті звичайних єдиноборств, у центрі поля, а коли футболіст навмисно фолить, аби зірвати атаку. Останнє карається безапеляційною жовтою карткою.

 

Источник: «Український футбол»

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML