ШАХТА

Экс-арбитр ФИФА анализирует работу судей во 2-ом туре УПЛ

Мирослав Ступар«Говерла» - «Динамо». У другому таймі сталися два неоднозначних моменти. Перший - відвертий поштовх, який вчинив Домагой Віда щодо Віталія Балашова на підступах у карну зону. Але Балашов продовжив гру, мав можливість загострити момент, і арбітр вирішив не призначати стандарт. Другий - пенальті у ворота «Динамо» на останніх хвилинах. Зразу відзначу, що не кожен арбітр погодився б із рішенням Анатолія Жабченка, в Європі взагалі би такий 11-метровий, скоріше за все, не помітили. Але Жабченко вирішив указати на позначку, й з цим теж можна погодитися. Адже в гравця «Динамо» було багато часу, щоби розрядити епізод без участі руки, прибрати її за спину. Натомість Джермейн Ленс підставив руку.

У цьому епізоді Жабченко справедливо нагородив попередженнями Євгена Селіна й Євгена Хачериді. Підкреслю, що наші футболісти чомусь зовсім розкуто поводяться з арбітрами, дозволяють собі різні неприємні вислови. А судді бояться зайвий раз застосувати міри покарання, тим самим підривають свій авторитет. А віт­чизняним виконавцям тільки це й треба! Нехай спробують у Європі себе так поводити. Думаю, довго на полі не затримаються.
Ще могло здатися, що Дьємерсі Мбокані перебував у офсайді, коли забивав другий м’яч. Але я подивився багато повторів із різних точок - положення поза грою там не було.

«Арсенал» - «Металіст». Найбільш суперечливий епізод - другий гол у ворота киян. Повтори показали, що Джонатан Кристальдо підіграв собі рукою, але арбітр Віталій Романов, який, у принципі, вибрав правильну позицію, міг не бачити деталі цього динамічного епізоду. Більше дивує, що ні асистент, ані додатковий рефері не підказали Романову. До речі, додатковим асистентом був Олександр Іванов, який у попередньому турі не призначив пенальті у ворота «Волині». Незрозуміло, чому Іванов отримав чергове призначення, й з тим - матеріальний бонус. При цьому знову не зміг правильно визначити момент, і не допоміг Романову.

Щодо вилучення Олега Герасимюка, то гравець «Арсеналу» намагався зіграти в м’яч, проте зробив не підкат, а стрибок, використавши надмірну силу, тож арбітр учинив абсолютно правильно, показавши гравцеві червону картку.

«Металург» Д - «Карпати». Сергій Бойко добре провів матч. Чудово розібрався в моменті, коли в штрафній зоні після зіткнення з Валерієм Федорчуком упав Мораес. Це суто ігровий момент, на пенальті він і близько не тягнув.

«Севастополь» - «Шахтар». Достатньо кваліфікований арбітр Анатолій Абдула не дав розгулятися емоціям. Не злякався, й заслужено покарав Даріо Срну, якого багато рефері чомусь бояться, як вогню. Моменти, варті уваги: коли Ярослав Ракицький перекинув м’яч через захисника, відтак упав у штрафному майданчику. Але явного фолу з боку футболіста «Севастополя» не було, тож Абдула зробив правильно, що не призначив 11-метровий. В іншому моменті Адріано вибігав сам на сам із голкіпером, але асистент арбіт­ра просигналізував про положення «поза грою». Тяжко визначити, чи мав слушність асистент, чи ні. Але момент динамічний, і асистент упевнено підняв прапорець.

«Волинь» - «Таврія». Експерт Сергій Нагорняк висловив таку фразу, що ФІФА та УЄФА рекомендують трактувати незначний офсайд на користь атаки. Не знаю, звідки він це взяв. Бо такого трактування не може бути в принципі. Подібне твердження абсурдне, воно не вписується ні в правила гри, ні в циркуляри ФІФА та УЄФА. Одного часу П’єрлуїджі Колліна щось подібне сказав, і журналісти з експертами це підхопили. Але існує єдине визначення - або є положення «поза грою», або його немає! Це чис­то людський фактор - чи може асистент сконцентрувати увагу й упіймати момент, чи ні. Веду до того, що нехай мінімальний, але офсайд у Еріка Бікфалві був. При цьому асистент арбітра мав чіткіше розібратися, адже епізод не був занадто динамічним.

«Чорноморець» - «Ворскла». Видно, Ярослав Козик сприйняв належним чином усі свої прорахунки, які допускав минулого сезону, тож упевнено відпрацював матч у Одесі. Не розкидався картками. Показав себе із солідного боку.

 

Источник: Український футбол

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML