ШАХТА

Украинское СМИ свергло "Шахтер" и поставило на его место "Динамо"

Премьер-лигаЧемпіонат України з футболу стартує в п'ятницю, 12 липня. У прем'єр-лізі змагатимуться 16 команд. Оцінюємо шанси кожної у новій першості.

"Шахтар"

Місце в минулому чемпіонаті — 1.

Місце в наступному — 2.

За неповні півроку "гірники" продали трьох лідерів — вінгера Вілліана, опорника Фернандіньйо й бомбардира Мхітаряна. Без першого поступилися дортмундській "Боруссії" в 1/8 Ліги чемпіонів, а втрата Фернандіньйо і Мхітаряна — практично катастрофа. Оптимісти стверджують, що на побудову нового ансамблю Мірчі Луческу знадобляться кілька місяців, песимісти — що понад рік. Очевидно, в Лізі чемпіонів на "Шахтаря" чекає провал. За пошуками гри буде багато втрачено на старті чемпіонату України. Боротьбу за першість донеччани вестимуть до останніх турів — за рахунок команд-сателітів, які ніколи не відбирають очок у них.

"Металіст"

Місце в минулому чемпіонаті — 2.

Місце в наступному — 4.

Команда стартуватиме в попередніх раундах Ліги чемпіонів, однак не зробила жодного суттєвого придбання. Для боротьби на два фронти в харків'ян закоротка лава запасних. Заяви нового власника Сергія Курченка про готовність витрачати великі гроші на клуб поки що нічим не підтверджені. Сподіватимуться на тренерський геній Маркевича та лідерські якості Девича. Однак у жовтні українізованому сербові виповниться 30 років — час, коли гравець утрачає швидкість.

"Динамо"

Місце в минулому чемпіонаті — 3.

Місце в наступному — 1.

Об'єднаний турнір засвідчив, що в "Динамо" з'явилася гра. З'явилася тоді, коли віра в тренерський талант Олега Блохіна почала згасати. Кияни показали, що здатні зламувати насичену оборону й грамотно контратакувати. Час від часу проявляється командна швидкість. Українські виконавці киян у розквіті сил. А новачки спроможні посилити гру й сьогодні. Завадити перемозі може суддівська сваволя — наслідок небажання теперішньої влади визнати поразку "Шахтаря".

"Дніпро"

Місце в минулому чемпіонаті — 4.

Місце в наступному — 3.

Минулорічний фініш дніпрян розізлив тренера команди Хуанде Рамоса. Іспанець будь-що намагатиметься покращити результат, бо розуміє: таких грошей, як у "Дніпрі", він не заробить ніде. Шанси на "бронзу" зростуть, якщо вдасться утримати лідера Євгена Коноплянку, а ще краще — мотивувати його твердою обіцянкою відпустити у рік чемпіонату світу.

"Металург", Донецьк

Місце в минулому чемпіонаті — 5.

Місце в наступному — 8.

Команда не відчуває впливу вболівальників, бо не має їх. Без цього прогрес неможливий. Тупцюватиме на місці й помалу регресуватиме. Через утрату провідного захисника Воловика матиме більше проблем в обороні.

"Чорноморець"

Місце в минулому чемпіонаті — 6.

Місце в наступному — 7.

Багато втрачатиме на старті, бо зосередиться на кваліфай-раундах Ліги Європи. Ближче до кінця осені стабілізує гру. Втрати в складі компенсують кваліфіковані новачки — Антонов, Валєєв, Самодін. Клую боротиметься за зону УЄФА — насамперед завдяки тренерському таланту Романа Григорчука.

"Арсенал"

Місце в минулому чемпіонаті — 8.

Місце в наступному — 9.

Ейфорія від виплачених зарплатних боргів минула. Серйозного поповнення — нуль. Сподіватимуться на повернення з "Динамо" Андрія Богданова. На участь у єврокубках не претендуватимуть. На виліт — теж.

"Іллічівець"

Місце в минулому чемпіонаті — 9.

Місце в наступному — 6.

Завдяки високому класу тренера Миколи Павлова та стабільності складу й фінансування зачепиться за зону єврокубків. Упиратиметься щосили в матчах із "Динамо", "Дніпром" і "Металістом" — конкурентами "Шахтаря".

"Зоря"

Місце в минулому чемпіонаті — 10.

Місце в наступному — 10.

Стабільність зі знаком "мінус". Небезпека понизитися у класі команді не загрожує. Інших завдань її футболісти не мають. Так і гратимуть.

"Таврія"

Місце в минулому чемпіонаті — 11.

Місце в наступному — 11-13.

Завдяки короткочасній "співпраці" з агентом Дмитром Селюком дістала тривалу заборону на трансфери. У таких умовах уникнути вильоту буде за щастя.

"Ворскла"

Місце в минулому чемпіонаті — 12.

Місце в наступному — 11-13.

Від полтавців найменше чекають сенсацій. Зміна наставника здатна спричинити або невеликий прогрес, або неістотний регрес. Клуб без яскравих лідерів. Нового Безуса на обрії не видно.

"Волинь"

Місце в минулому чемпіонаті — 13.

Місце в наступному 15-16.

Сподівання лише на тренерський талант Віталія Кварцяного. Важка ситуація настала через те, що клуб позбувся грошей Ігоря Коломойського. Утратив декого з лідерів. Один із претендентів на виліт.

"Карпати"

Місце в минулому чемпіонаті — 14.

Місце в наступному — 15-16.

Підсилення з "Кривбасу" та новий тренер Олександр Севидов навряд чи здатні компенсувати самодурство керівництва, яке виставило на трансфер півтора десятка виконавців. Команда знову боротиметься за виживання. Цього разу — радше невдало.

Завадити перемозі "Динамо" може суддівська сваволя

"Говерла"

Місце в минулому чемпіонаті — 15.

Місце в наступному — 11-13.

У закарпатців важкий старт. Потім буде складно вибиратися із низу таблиці. Утім, мають минулорічний досвід. Придбали талановитого тренера — В'ячеслава Грозного й кількох кваліфікованих виконавців.

"Металург", Запоріжжя

Місце в минулому чемпіонаті — 16.

Місце в наступному — 14.

Має стабільне фінансування й менші проблеми зі складом, аніж "Карпати" та "Волинь". Наставник Сергій Пучков прагнутиме реабілітуватися за невдалий сезон у Черкасах. Клуб здатний зачепитися за рятівне 14-е місце.

"Севастополь"

Дебютант.

Місце в наступному чемпіонаті — 5.

Має кваліфікованих виконавців, серед яких є кандидати в збірну, досвідчених легіонерів, талановитого тренера і багатого власника. Команда спіймала свою гру. На передсезонних зборах навіть перемогла чемпіона Шотландії — "Селтик". "Севастополь" спроможний на найбільший сюрприз.

Источник: gazeta.ua (Юрій СТРИГУН)

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML