ШАХТА

Сергей Ковалец: "Молодые футболисты верят, что скоро будут играть в главной сборной страны"

Сергей КовалецНа початку червня в Україні пройшов XІ турнір пам’яті Валерія Лобановського, в якому срібні нагороди здобула молодіжна збірна України. По завершенню турніру враженнями від матчів з прес-службою ФФУ поділився головний тренер «молодіжки» Сергій Ковалець.

- Сергію Івановичу, поділіться своїми враженнями від Меморіалу Лобановського. Наскільки він був корисним для Вашої команди, яка зараз готується до старту у відбірному циклі ЧЄ-2015 року?

− Це був гарний турнір, мені дуже сподобалась організація − у ньому брали участь команди європейського рівня. Сподіваюсь, що глядачі на стадіоні та біля телеекранів отримали задоволення від гри.

Що стосується виступів нашої команди − то найголовніша ціль, яка стояла перед нами − продемонструвати гідний рівень гри. Вболівальники можуть пробачити все, окрім байдужості і, мені здається, що якраз у цьому контексті любителі футболу мають бути задоволеними.

Хотів би відзначити, що у нас були гарні відрізки, коли ми демонстрували високий рівень гри, причому в обох матчах, що важливо, оскільки ми грали двома різними складами. Ми подякували футболістам за гру. Єдине, чого нам не вдалось − це приборкати емоції, через це було три вилучення. Це буде гарним уроком для нас, з якого, я сподіваюсь, ми отримаємо користь на майбутнє. Добре, що це сталося саме зараз, а не в офіційних матчах відбору.

− Ви грали двома різними складами у матчах турніру, з чим це було пов’язано?

− Цей турнір − один з етапів підготовки до початку відбору ЧЄ-2015 року у Чехії, тому ми намагаємось всім гравцям, котрі приїжджають до збірної, дати шанс.

− З моменту Вашого призначення пройшло півроку, чи можна вже підбивати якісь підсумки? Чи такою Ви уявляли роботу у збірній?

− Найголовніше, що я хотів би відзначити − це дуже цікаво і почесно. Збірна грає на міжнародному рівні − це важливий досвід. Ми провели чимало матчів − грали на Кубку Співдружності, провели два товариських матчі у березні, і зараз − турнір Лобановського. Для себе я ще раз відзначив, що у нас є талановита молодь, тож з нею і будемо працювати. Тим паче, що особисто я отримую від цього задоволення.

− Ви провели досить тривалий збір напередодні турніру, яка атмосфера панувала в команді?

− Взагалі, у «молодіжці» панує гарна атмосфера. Це я можу сказати після усіх зборів. Якщо є мета здобути гарний результат, то має бути порозуміння в усіх ланках: має бути тісний зв'язок гравців з тренерським штабом та між собою, тож під час зборів працюємо у цьому напрямку. Звісно, що постійно приїжджають нові футболісти і завжди присутній фактор знайомства, але, загалом, атмосфера у команді дуже хороша.

Окремо, я хотів би подякувати клубам та тренерам, які підготували футболістів, що виступають в молодіжній збірній, а також керівництву Федерації футболу України за можливість прийняти участь в такому турнірі та всім тим, хто був причетним до організації Меморіалу Лобановського.

− Що Ви можете сказати про суперників, які протистояли збірній України на цьому турнірі?

− Для нашої команди це було корисно у тому плані, що команди Словенії та Австрії своєю грою дуже схожі на наших майбутніх суперників по групі відбору до ЧЄ-2015. Турнір Лобановського був своєрідною репетицією, адже в нас не так багато матчів такого рівня. Також важливим є те, що футболісти не в теорії, а на практиці зуміли побачити та відчути на собі напругу і відповідальність, які потім будуть присутніми у наступних офіційних матчах, і до яких ми маємо бути готові як фізично, так і психологічно.

− Чи дивилися Ви матч національної збірної команди України з Чорногорією? Які враження у Вас залишилися після цієї гри?

− Звичайно, я дивився цей матч. Вже після гри я спілкувався з головним тренером нашої команди − Михайлом Івановичем Фоменком. Характер та думка − ось що було головним у діях футболістів під час матчу з Чорногорією. Також хотів би відзначити, що наша національна збірна не відчула вилучення одного гравця, а навпаки, почала грати ще більш віддано. Найголовніше, що всі боролися, та на полі була єдина команда, яка продемонструвала високий рівень гри.

− Чи обговорювали Ви з Фоменко виступи молодіжної збірної?

− Так, ми говорили з Михайлом Івановичем і про матчі турніру Лобановського, в якому приймала участь молодіжна збірна України. Він та його тренерський штаб постійно слідкують за молодими футболістами, продивляються записи та приходять на ігри нашої команди.

− Як Ви думаєте, у Вашій команді є футболісти, які можуть претендувати на виклик до національної збірної?

− В Україні є гарні традиції переходу гравців «молодіжки» до національної команди. Яскравим прикладом цьому є той факт, що у нинішній збірній грає 8-9 футболістів-вихованців минулої «молодіжки». Це гарний показник, який демонструє, що у вітчизняному футболі є спадковість.

Напередодні старту турніру Лобановського ми всією командою відвідали товариський матч Україна − Камерун. Тож футболісти мають вірити та йти до того, що вже за деякий час вони гратимуть в національній команді. Ми віримо, що при професіональному відношенні до футболу вони вже скоро зуміють потрапити до головної команди країни. Задатки у них є − усе інше залежить виключно від бажання та роботи самих гравців.

− Зараз в Ізраїлі триває молодіжний чемпіонат Європи. Чи слідкуєте Ви за цим турніром?

− Так, звичайно, слідкую. Після матчу Іспанія − Росія спілкувався з головним тренером молодіжної збірної Росії Миколою Писарєвим. А так, я дивлюсь майже всі матчі Євро по телебаченню. Хотів би відзначити дуже високий рівень гри на цьому турнірі, майже всі футболісти грають в основних складах своїх клубів.

Источник: Офіційний сайт ФФУ

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML