ШАХТА

Александр Севидов: "Не думаю, что Луческу сейчас оставит "Шахтер"

29.03.2015 10:16

Александр Севидов: Не думаю, что Луческу сейчас оставит ШахтерДо Мірчі Луческу є чимало запитань: чому так багато уваги приділяє роботі суддів, чому, вивчивши мову, відмовляється нею спілкуватися і продовжує перекладати відповідальність на помічника, чому в атаці системно не помічає вітчизняних виконавців тощо. Однак не можна не відзначити, що «Шахтар» до Луческу й зараз — це дві різні команди. Поки румунського фахівця не призначили головним тренером, донеччани могли лише мріяти про стабільні успіхи. Але досвідчений керманич тихою й не зовсім сапою вивів «гірників» на новий рівень, і за 11 років вісім разів разом із командою здобував титул найсильнішої команди країни й одного разу тріумфував у Кубку УЄФА. Проте, як у будь-якій казці, рано чи пізно настає кінець, так і стосовно румунського фахівця з’явилися чутки, що його «роман» із «Шахтарем» добігає кінця. Принаймні, про те, що в кінці сезону, коли завершується його контракт із клубом, Луческу може перебратися в турецький «Фенербахче», повідомляє румунський портал prosport.ro. Начебто президент турків Азіз Йїлдирим запропонував Луческу зарплатню в 5 мільйонів євро на рік, а остаточно зі своїм майбутнім тренер повинен визначитися наприкінці квітня. Інтерес до персони Луческу з боку турецького клубу підтвердив і агент Аркадій Запорожану.

«Зі мною ніхто із «Фенербахче» не контактував, а я нікому не говорив про свій можливий переїзд до Туреччини. Не розумію, чому мене не можуть залишити у спокої, турецькі журналісти завжди згадують моє ім’я. Зараз усі мої думки із «Шахтарем», і я намагаюся робити свою роботу якнайкраще. Зараз в Україні дуже складно. Я втомився від того, що нам доводиться грати на інших стадіонах. Політична обстановка може змусити мене залишити Україну. І не тільки політична, а і спортивна. Це дуже складний сезон. У «Динамо» перевага перед нами, думаю, це їхній рік. Не думаю, що вдасться виправити ситуацію. Наприклад, «Металіст» проти нас зрівняв рахунок на 94-й хвилині, а «Динамо» проти «Олімпіка» на 94-й забило переможний гол. Їм пощастило, а нам — ні. Я продовжив контракт із «Шахтарем», і не можу все кинути й поїхати. Але в Україні жити небезпечно. Думаю про майбутнє. Поки не знаю, як зроблю», — сказав Луческу сайту ziarulring.ro.

У «Шахтарі» вмить спростували цю інформацію. Однак уболівальники на інтернет-форумі наголошують, що в клубі, очевидно, мали на увазі сьогодення. В основному довелося прочитати відгуки, які зводилися до того, що Луческу вже вичерпав свій потенціал у донецькій команді, тож контракт із «Фенербахче» став би для нього новим викликом.

«УФ» попросив прокоментувати можливий «реверанс» Луческу з «гірниками» його колегу по тренерському цеху, а нині експерта Олександра Севидова.

— Не думаю, що Луческу зараз залишить «Шахтар», — сказав екс-керманич донецького «Металурга»,«Говерли» та «Карпат». — На першій порі це буде серйозний удар по команді. Тренер тривалий час очолює донеччан і саме він вибрав стратегічний напрямок розвитку клубу. Думаю, Містер продовжуватиме керувати командою, поки йому не знайдуть гідну заміну. Принаймні, мені би цього хотілося.

— На ваш погляд, ситуація в країні якось позначається на такому досвідченому наставнику?

— У принципі, так. Луческу вже неодноразово наголошував, що його непокоїть ця ситуація, що він утомився. Це не вина Луческу й не вина «Шахтаря», так склалися обставини, що весь час доводиться грати на виїзді, а це непросто для будь-якого тренера. А в Луческу вже такий вік, що подібні речі можуть негативно позначатися на його здоров’ї. Це також дуже важливий момент. Найближчим часом навряд чи щось зміниться в країні, а для будь-якої людини просто необхідно мати впевненість у майбутньому.

Уважаю, Луческу багато дав «Шахтарю», та, звичайно, клуб продовжить своє існування й після його можливого відходу. Головне, щоби це було безболісно для команди.

— Як тренер, що відчували би після поразки 0:7? Чи могло би це підштовхнути Луческу до рішення залишити «Шахтар»?

— Така поразка від «Баварії» — дуже болюча. Вона негативно позначилася на іміджу клубу й тренера. Що би ми не казали, це справді удар. Але, на мою думку, це не та причина, через яку можна залишити клуб. Такі речі трапляються у футболі, від них ніхто не застрахований. Мені здається, навпаки, треба далі працювати, щоби довести свій високий рівень і показати, що той промах був випадковістю.

— За чутками, «Фенербахче» запропонувало Луческу 5 мільйонів євро на рік. Це серйозний аргумент?

— Пропонувати — не значить одружитися. Тим більше, коли читаю про подробиці угоди, яка ще не відбулася, на 99,9 відсотків не вірю. На мій погляд, це просто вигадані цифри і нічим іншим, як чутками, їх не назвеш. Насправді ніхто, крім президента та тренера, не знає суму контракту. Із іншого боку, чи Ринат Ахметов захоче відпускати тренера із «Шахтаря»? Мені здається, президент клубу спробує продовжити співпрацю з Луческу.

— Якщо румунський фахівець усе ж залишить «Шахтар», чи зразу бразильці спакують валізи?

— Хочу наголосити, що в «гірників» унікальний керманич. Думаю, не кожному до снаги зібрати у східноєвропейській команді таку колонію бразильців, знаходити з ними спільну мову й мотивувати їх. Причому, велика група футболістів, які працювали й працюють із Луческу, викликалися в національну збірну Бразилії. Це також серйозне досягнення. Думаю, якщо Луческу в якийсь момент вирішить продовжити кар’єру в іншому місці, це буде сигналом для бразильців. На таких виконавців, як Адріано, Тейшейра, Коста та інші є попит у Європі. І якщо за когось із них буде запропонована солідна винагорода, думаю, вони не залишаться у «Шахтарі».

Источник: Украинский футбол

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML