ШАХТА

Валерий Рудаков: "Вопросы по комплектации решим после паузы"

30.11.2014 14:35

Валерий Рудаков: Вопросы по комплектации решим после паузы

Керманич «Шахтаря-3» підбив підсумки сезону, розповів про кадрові зміни та плани на міжсезоння.

— Валерію Вікторовичу, чи задоволені тим, як ваші підопічні провели першу частину чемпіонату?

— Минуло два кола, й у плані результату, звичайно, хотілося би покращення. І за потенціалом, і за якістю гри заслуговуємо перебувати на вищій позиції в таблиці. Однак на такі скромні показники є об’єктивні причини: влітку команда значно оновилася, кілька досвідчених гравців од нас пішло, а залишилася сама молодь. Прийшли хлопці з дубля, з U-19. Певна річ, їм потрібен час на адаптацію в дорослому футболі, й підготовчий процес не вдалося провести належним чином. Хлопці з’їжджалися, потім знову перезаявка була, хтось пішов у U-19, хтось у дубль. Отож усі ці причини негативно позначилися як на самій підготовці, так і на подальших виступах команди в чемпіонаті. За ці півроку намагалися стабілізувати склад, налагодити хоч якісь ігрові зв’язки. І, якщо відверто, матчі вселяли оптимізм, й були всі підстави сподіватися, що на зимову перер-

ву підемо принаймні в першій частині «турнірки».

— На вашу думку, який матч за ці півроку «Шахтар-3» провів найкраще?

— Нам непогано вдавалося проводити домашні поєдинки. Добре зіграли з «Оболонню-Броварем», «Кременем», «Реал Фармою», хороший матч провели з «Енергією», перемігши новокаховців 4:1. Не можна сказати, що в решті матчів зіграли геть погано, але прикрі помилки в обороні й пропущені м’ячі на останніх хвилинах позбавили нашу команду багатьох очок. Дуже прикро, коли більшу частину ігрового часу ведемо в рахунку, та за дві-три хвилини втрачаємо перевагу. Це й на гравцях негативно позначається, які психологічно ще не зміцніли. Але нічого, такі матчі загартовують футболістів, їхній характер, і через це їм також потрібно пройти.

— Із приводу футболістів. Хто з ваших підопічних досяг найбільшого прогресу?

— Я би виокремив Білонога, Сагайдака, Арендарука, Кольцов мав непоганий вигляд. Ось ця група футболістів, як на мене, й досягла найбільшого прогресу.

— Знаю, що в наставника збірної U-21 Сергія Ковальця добре налагоджений контакт із тренерським штабом «гірників». Кого би могли порадити з гравців 1994 року народження, який наразі є базовим для «молодіжки»?

— У нас більше викликають гравців до юніорських збірних команд України. Так, Арендарук виступає за збірну U-19, Білоног постійно у свою збірну їздить, готується до чемпіонату світу наступного сезону. А з-поміж 1994 року тяжко когось виокремити. Є в нас Череда, Іоша, Кольцов, Садоха. Сергію Івановичу видніше, можна спробувати викликати того ж Іошу, Кольцова, перевірити їх на рівні молодіжної збірної.

— Певне, взимку «Шахтар-3» знову чекають серйозні кадрові пертурбації?

— Зміни, звісно, будуть, але наскільки кардинальні, не знаю. Можливо, до нас прийде молодь із U-17, яких потрібно буде якомога швидше адаптувати. Щоправда, часу взимку вистачить, аби належним чином «обкатати» хлопців, підготувати їх до професійного футболу.

— А хто залишить команду, вже можете сказати?

— Ні, не можу, бо ще триває чемпіонат серед дев’ятнадцятирічних, і тільки після його закінчення повернемося до цієї теми. Окрім того, в нас ще не було детального аналізу всіх наших матчів, отож рішення по тих гравцях, котрі нас залишать, скоріше за все, ухвалимо вже після Нового року.

— Які взагалі плани «гірників» на це міжсезоння?

— Хто залишиться, будуть готуватися до поновлення чемпіонату. Де команда проведе підготовку? Скоріше за все, в Україні, на тренувальній базі ФК «Полтава», хоча можливі варіанти, адже остаточного плану підготовки ще немає. Наразі ще ніхто нікуди не пішов. Хтось відновлюється, хтось займається з дублем, із U-19. У такому режимі працюватимемо до сьомого грудня, після чого всі йдуть у відпустки. Зберемося, як вже казав, після Нового року, й тоді вирішимо питання підготовки та комплектації.

— Команда й надалі базуватиметься в Карлівці чи переїде в інше місто?

— Скоріше за все, залишимося в Карлівці. Поки що інших варіантів немає.

— Наскільки відомо, якість футбольного газону в Карлівці залишає бажати кращого. Це не заважає команді змістовно проводити підготовку? Можливо, краще було би грати на іншому стадіоні?

— На цьому полі, крім нас, грає та тренується ще й алчевська «Сталь», отож його навантажують максимально. Часу ж на відновлення поля банально бракує, й воно зношується. Хоча тамтешнє керівництво робить усе можливе, щоби привести його до ладу, але за таких умов щось зробити майже нереально. На сьогодні поле в Карлівці достатньо нормальне, й переїжджати на інший стадіон поки немає сенсу.

— Що скажете про цьогорічний формат проведення змагань у другій лізі, адже перша частина вже закінчилася, а друга розпочнеться аж за чотири місяці?

— Як на мене, тут усе пов’язано із чисельністю команд у лізі та погодними умовами. Гадаю, друге коло, а це два тури, могли би дограти до кінця і цього року, а не переносити їх на наступний. За великим рахунком, саме погодні умови не дають можливості розпочинати турнір раніше. Зрозуміло, що прем’єр-ліга та U-19 увійдуть у сезон раніше, адже їм виступати на міжнародній арені. Ну, а нам що робити? У чемпіонаті України постійно великі перерви взимку, та як цього уникнути, складно сказати. Можливо, якби було більше команд, першість розпочалася би раніше.
Источник: Украинский футбол

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML