ШАХТА

Виктор Вацко: "Арендованные игроки "Шахтера"? У "Зари" был выбор, и она его сделала"

03.10.2016 20:28

Виктор Вацко:

Виктор ВацкоФутбольный комментатор Виктор Вацко проясняет ситуацию вокруг арендованных игроков "Шахтера", которые не смогли в составе "Зари" сыграть против донецкого клуба в матче 10-го тура УПЛ.

"Емоції - емоціями, а документи - документами. Як пояснили мені юридично компетентні і рівновіддалені від обох клубів джерела, згідно із нормами УЄФА, клуб не може заборонити грати проти себе гравцеві, якого він віддав в оренду. Відповідно, Шахтар теж юридично не може заборонити грати проти себе футболістам, яких віддав в оренду Зорі. Інша справа, що в орендній угоді кожного із гравців, яких Шахтар віддав в оренду Зорі абсолютно безкоштовно (!!!), прописано пункт, згідно із яким луганчани можуть їх виставляти на матчі проти гірників, заплативши за це певну суму грошей.

Тобто, наскільки я зрозумів, у контрактах немає пункту "гравець Х НЕ МАЄ ПРАВА грати у матчах проти Шахтаря", а є щось на зразок "у випадку, якщо гравець Х виходить на поле у матчі проти Шахтаря, Зоря зобов'язана виплатити Шахтареві компенсацію у розмірі N грн." Мабуть це і мав на увазі Сергій Рафаїлов, згадуючи у своєму інтерв'ю про "штрафні санкції". Хоча в цілому, ніхто нікому нічого не забороняв і заборонити не міг юридично, знову ж таки, згідно з нормами УЄФА.

Відтак, у Зорі був вибір: виставити оптимальний склад, заплативши при цьому юридично прописану компенсацію, або ж заощадити трохи бюджету і зіграти без футболістів, що належать Шахтареві. Пам'ятаючи історію, яка має уже подібні випадки у стосунках Зоря - Шахтар, у Зорі також був вибір і перед сезоном: викупити потрібних футболістів; не брати в оренду футболістів Шахтаря; брати в оренду футболістів Шахтаря не в такій кількості чи не настільки незамінних для своєї гри; прописувати компенсацію за участь гравців у матчах проти Шахтаря не настільки болючу для бюджету Зорі. Тут не суть важливо. Головне те, що цей вибір був і власне Зоря його зробила. В усіх випадках. І прекрасно розуміючи усі ризики та, мабуть, зваживши всі за і проти для себе.

Все інше - суб'єктивне, вболівальницьке. Своє вболівальницьке стосовно таких ситуацій я висловлював неодноразово з року в рік, з сезону в сезон: я за те, щоби орендовані футболісти грали проти клубів, яким вони належать. Так краще для особистого прогресу, особистого розвитку цих футболістів. Адже ж саме прогрес і розвиток гравців, окрім скорочення власної зарплатної відомості, і є готовною причиною, через яку й віддають в оренду футболістів, яких тренер не бачить у своїй команді. Але на прикладах підходу до даної ситуації у Динамо та Шахтарі чудово розумію, що, коли мова йде про турнірну боротьбу, сентименти зайві", - написал Вацко на своей странице в сети Facebook.

Читайте также
| Карта сайта: XML | HTML